Smörgåstårta på Norrmalm, en lokal delikatess

Bjuder man in till fest, middag eller kanske bara ett mingel, är det roligt att kunna bjuda på delikatesser från trakten. Detta är på inget vis någonting klassiskt men inte heller nytt. Vad man bjuder på säger en hel del om vem man är och vad man vill bygga för stämning. Det är därför en svår uppgift att komponera en meny för sina gäster. Hur man äter är ofta minst lika viktigt som vad man äter och utifrån de val man gör, kan man styra samtalen och inriktningen på tillställningen. En finare middag med många rätter, vinpaket och avec, bjuder in till att sitta på sin plats och att konversera huvudsakligen med de som sitter intill. Uppbrottet från matbordet kan därefter utmynna i dans eller annat samkväm. I viss mening är detta en traditionell middag.

Väljer man istället smörgåstårta, smörrebröd eller plockmat, får man snabbt en helt annan atmosfär i rummet. Sådan mat kan förvisso serveras vid dukat bord, men också i en buffé med höga ståbord istället för kuvert. Här blir mingel och interaktion i fokus. Det blir också snabbt en uppsluppen stämning där man fritt kan röra sig mellan de olika deltagarna. En flytande gräns mellan middag, dessert, kaffe och dans är ofta intressant och roligt för den som önskar en informell fest. Att beställa smörgåstårtor på Norrmalm eller någon annan plats i huvudstaden gör man snabbt och enkelt. Det finns smörgåstårtor för alla smaker och med olika inriktning. Här är det fritt fram att botanisera i utbudet. Smörgåstårtor är allmänt uppskattat och kan kombineras med vad för dryck och tilltugg som helst.

När och fjärran

För en tid sedan var det populärt att bjuda på exotiska smaker och ingredienser som signalerade en världsvan personlighet. Detta var på sätt och vis det finaste eller mest uppskattade. Denna trend har ändrats radikalt under senare år. Nu är det närodlade alternativ och delikatesser från bygden som är i fokus. Kvalitet och en smart miljövänlig hållning kan i mångt och mycket anses ha trumfat alternativet. En smörgåstårta på Norrmalm kan innehålla allt ifrån vegetariskt till kött. Att ha med skaldjur och fisk från kusten är dock ofta en uppskattad variant.