Mountainbike (MTB), stadscykel eller hybrid?

Mountainbike (MTB), stadscykel eller hybrid?

Vilken cykel ska du egentligen köpa? Här tittar vi närmare på tre populära typer av cyklar: mountainbiken (MTB), stadscykeln och hybridcykeln.

Mountainbike

Mountainbiken är den mest använda av alla de typer av cyklar som finns att tillgå på marknaden. Den är gjort för att du ska kunna färdas i skogar och svårare terräng samt bergsterräng. Dess konstruktion skiljer sig åt från en “vanlig” cykel på flera sätt. De mest uppenbara skillnaderna är att en mountainbike kan ha dämpning i framgaffeln och/eller bak på cykeln, större däck, mer hållbara hjul, mer kraftfulla bromsar, samt ett lägre växelomfång för att enklare kunna ta sig uppför och nedför branta sluttningar och få bättre grepp.

Det större däckmönstret på en mountainbike gör att den lämpar sig väl för tekniska MTB-spår. Detta är en typ av cykel som är som gjord för den cyklist som inte är särskilt intresserad av höga hastigheter, utan hellre ägnar sig åt att cykla i terräng som kan vara svår att ta sig igenom och som gillar långa cykelturer. Det finns två olika typer av MTB-cyklar: hardtail (med dämpning fram) och heldämpade mountainbikes (med dämpning både fram och bak). Den senare anses ge en högre komfort, men kostar vanligtvis mer samt är tyngre. Mountainbiken är den största kategorin av cyklar och inkluderar bland annat downhill, trailcyklar och andra slags MTB-cyklar. Det finns även ett stort utbud av cykelkomponenter för den som vill underhålla och förbättra sin cykel på egen hand.

Stadscykel

Stadscykeln är ofta utrustad med exempelvis stänkskärmar, ringklocka, pakethållare och kedjeskydd. Den är främst gjord för att användas i stadsmiljö, men kommer inte heller göra dig besviken på skogsvägar. En stadscykel har ofta mellan 1 och 27 växlar, och priset varierar beroende på cykelns kvalitet och utrustning.

Hybridcykel

Hybridcykeln blir allt mer populär tack vare sin mångsidighet. Denna cykel föredrar inte en slags terräng framför en annan, utan är effektiv och komfortabel i såväl skogen som staden. Hybridcyklar har vanligtvis 21-27 växlar och 28-tumshjul.

Det är möjligt att installera olika slags utrustning på en hybridcykel, vilket gör den oumbärlig om du ska ge dig ut på en cykelsemester eller liknande. Den större hjulstorleken är en annan fördel, eftersom den bidrar till en högre hastighet och ett lägre rullmotstånd.