Vett och etikett i MTB-leden

Vett och etikett i MTB-leden

När du har införskaffat en ny mountainbike och är redo att ge dig ut i MTB-leden, finns det vissa oskrivna regler du bör ha i åtanke. För det mesta rör det sig om vanligt hyfs, men vi går för säkerhets skull ändå igenom några av de punkter som tillsammans utgör vedertagen MTB-etikett.

Var trevlig

Det är ingen mänsklig rättighet att cykla i MTB-leder. Du bör därför se det som ett privilegium och gör ditt bästa för att bevara detta. Genom att hälsa på personer du möter längs vägen kan du bygga upp en vänskap med vandrare och andra som inte gillar cyklister, vilket gör att leden kan förbli öppen.

Ta hänsyn till andra

Det glöms ofta bort, men cyklar är sist i rangordningen ute i lederna. Det betyder att du bör sakta ner och släppa förbi dem. När du ser hästar, som ofta skräms av cyklar, bör du stanna helt, kliva av din cykel och leda den bort från spåret. Du bör även kommunicera med ryttaren kring hur du bör gå tillväga.

Ta ytterligare hänsyn

Den trafik som går uppför en backe har alltid förtur. Om du flyger nedför backen i hög hastighet och stöter på en annan cyklist, är det ditt ansvar att sakta ner eller stanna och ge utrymme åt denne att ta sig fram. Tack vare gravitationen är det enkelt för dig att trampa vidare på din mountainbike än vad det är för den person som är på väg uppför backen. Av denna anledning bör du också se till att du inte cyklar snabbare än att du kan stanna i tid för eventuella cyklister som är på väg uppför.

Håll dig på leden

MTB-leder är vanligtvis enkelriktade. Om så är fallet bör du inte försöka cykla förbi någon eller ge dig ut i terrängen bredvid, då detta bara förstör upplevelsen för dessa och gör spåret till ett dubbelspårigt – i förlängningen en väg. Om leden är lerig eller full med pölar, bör du antingen hålla dig i mitten och bli våt eller helt och hållet undvika leden. Det finns inget värre än en flätad röra med spår på grund av att vissa inte låter leran torka utan beslutar sig för att cykla runt vattnet.