Larm till central eller inte?

Larm till central eller inte?

De allra flesta, närmare fyra femtedelar av svenska folket, väljer att koppla sitt larm till en larmcentral. Det är inte för alla, men många anser att det är det bästa alternativet. Överlag har efterfrågan på bra hemlarm ökat på senare år, och idag känner nog nästan alla någon som har fått inbrott (om man inte har fått det själv). Att skaffa ett bra larm är enkelt, men det är bra att på förhand veta ungefär vad det är man vill ha.

Uppkopplade larm

Larmföretagen tar normalt en avgift för installationen, och därutöver betalar du en månatlig kostnad, som baseras på en rad olika val samt längd på avtalet. En faktor som ökar månadskostnaden är huruvida larmet är kopplat mot en central eller inte. Att ha personal, redo att skicka rätt hjälp, kostar givetvis pengar för larmbolagen. Det här måste delvis finansieras med en högre månadskostnad av dem som önskar få utryckning när en tjuv tar sig in i hemmet.

Det brukar ofta fungera som så att du kontaktas inom ett antal sekunder efter att larmet har gått. Du ka, till exempel kontaktas och bli tillfrågad att verifiera att det är du genom att säga ditt namn och din kod. Om du inte kan göra detta tillkallas polis. Vissa larmföretag skickar väktare.

Ej uppkopplade larm

Ett larm som inte är uppkopplat mot en larmstation kostar normalt ganska mycket mindre. Om du själv kan ansvara för övervakningen av ditt hem kan det här vara ett bättre alternativ. Samtidigt blir det betydligt svårare att få till en bra övervakning på egen hand. En bemannad larmcentral är ju tillgänglig dygnet runt, året om. Du slipper då tänka på detta särskilt mycket när du till exempel sover, åker på semester eller inte har mottagning på din telefon.

Samtidigt är man inte 100 procent säker bara för att man har ett uppkopplat larm. När det gäller billigare larm finns en hög risk att de kan störas ut och kringgås. En duktig inbrottstjuv kan då ta sig in i huset utan att larmet går. Satsa på ett larm med kvalitet på en gång.