Knoppar eller regelrätta handtag till köket?

Att välja rätt handtag till köket kan vara svårt. Förutom att de ska se bra ut, behöver de också vara bekväma att använda och säljas till ett rimligt pris. Även om enbart en knopp eller ett handtag inte är särskilt dyrt – kan det bli större summor pengar om man har ett stort kök.

Vilka produkter du väljer kommer att ha en direkt inverkan på din vardag. De flesta arbetar i köket varje dag och använder således knopparna och handtagen dagligen också. Lägger man med lite tid och energi på att verkligen hitta rätt modeller lär man inte ångra sig. De flesta kan nog enas om att valet av kökshandtag är något som inte bör förhastas.

Det finns inte direkt några klara regler att förhålla sig till när man ska välja mellan handtag och knoppar. Många väljer helt enkelt det man tycker är snyggt. Däremot finns det ett antal faktorer som inte bör förglömmas. Hit hör till exempel priser, material, yta och bekvämlighet.

Handtag på lådor

En vanlig preferens är att ha knoppar på skåpsluckorna och hyfsat rejäla handtag till lådor. Ett undantag kan vara om det är väldigt stora skåp med tunga dörrar, där en knopp kan var ett sämre alternativ.

Många kan hålla med om att det är bekvämare att öppna en låda med ett handtag. Många är vi som har tunga köksredskap och andra attiraljer i många lådor. Har man en knopp kan man bara använda fingertopparna, med vilka man får mindre kraft i. Det kan tyckas som en liten detalj, men arbetar man mycket i köket, och dessutom ofta under tidspress (som ofta är fallet när man lagar mat), kommer man att öppna många lådor på kort tid. Det här blir då plötsligt en faktor som har stor betydelse.

Knoppar på skåp

Samma muskelkraft behövs inte riktigt när man ska öppna mindre köksluckor och skåp. Här är istället estetiken av större betydelse, eftersom det praktiska inte blir lika viktigt. Många skulle anse att knoppar ser bättre ut på skåp, eftersom de snyggt kan placeras i ett av hörnen. Ett avlångt handtag i ena hörnet på en kökslucka är kanske inte lika snällt mot ögat – men det beror givetvis på skåpets design också.