Handla barncykel – Lite tips på vägen

Handla barncykel – Lite tips på vägen

Dags för barnets allra första cykel – eller är det dags att prova cykel utan stödhjul? Allt eftersom barnen växer ändras behoven och ny cykel behöver handlas in. Några tips för dig som vill handla cykel till barn är att…

…köpa rätt storlek

Allt för många köper en storlek för stor cykel. Man tänker då att barnet ska kunna använda cykeln under lång tid. Men en för stor cykel innebär svårigheter att cykla, obalans och otrygghet. Handla alltid cyklar som skapar förutsättningar för barnen att tryggt lära sig cykla bättre. Det innebär att de ska kunna sitta på sadeln och samtidigt nå ner till marken. Detta med bägge sina fötter samtidigt. 

…välj kända märken (eller?)

Okända märken är ofta billigare. Men det finns också en orsak. Det kan vara svårt att hitta reservdelar och kvalitén är ofta något lägre. Samtidigt får man fundera på hur länge barnet ska ha sin cykel. I de lägre åldrarna räcker en cykel enbart en säsong eller två. Är det värt att handla ny cykel vartannat år? Här får man hitta balansen mellan dyrare och hög kvalité samt lägre kvalité men lägre pris. 

…den är monterad (eller?)

Det går att handla cykeln något billigare om den levereras i kartong. Du måste då själv montera den. Har du kompetensen att, på ett säkert sätt, montera ihop cykeln är det inte något problem. Har du däremot inte den kompetensen bör du definitivt handla cykel och montering tillsammans. Det kan annars innebära att du sätter ihop delarna fel vilket kan skapa en risk för personskador.

…att den har fotbroms

Det bör inte vara förhandlingsbart när det gäller cyklar för yngre barn. Cykeln bör absolut ha fotbroms. De hanterar bromsen bättre och den kan inte gå sönder lika lätt som en handbroms. Har cykeln både fram och bakbroms är det en fördel. Men det är framförallt bakbroms via fotbroms som bör finnas. Handla aldrig cyklar utan fotbroms till yngre barn!

…att den är testad

Finns möjligheten så låt ditt barn testa cykeln innan ni köper den. Att handla cyklar till barn utan att de får testa dem är en chansning. Det kan gå bra men det kan lika gärna innebära att du köpt en cykel som barnet sitter obekvämt på eller inte alls trivs med.