Ska rakhyvlar rengöras efter varje drag?

Rakhyvlar är smidiga handverktyg som hjälper dig att raka ditt skägg eller andra delar av din kropp. Men hur ligger det egentligen till – behöver de rengöras efter varje enskilt drag? För att sammanfatta det hela så beror det på. Om du vill få en så nära rakning som möjligt med minsta möjliga irritation kan det vara en bra idé. Men låt oss utveckla vårt svar en aning!

För vi förstår hur det ligger till. Det kan vara lockande att bara jäkta sig igenom rakningen utan att hela tiden rengöra rakbladet. Detta gäller inte minst om du har försovit dig och har bråttom till jobbet eller morgonens viktiga Zoom-möte. Men detta är faktiskt inte det bästa alternativet för ditt ansikte.

Personer med lång erfarenhet av att raka sitt ansikte eller sin hjässa kommer att instämma i vårt påstående. Genom att skölja rakbladet efter varje enskilt drag med hyveln kommer du få en närmare rakning. Det innebär ett bättre slutresultat och dessutom mindre hudirritation. Därför bör du ha detta i åtanke vid nästa rakning om du rakar dig med hjälp av rakhyvlar.

Därför bör rakhyvlar rengöras efter varje enskilt drag

Det finns flera anledningar till att det bästa är att rengöra hyveln väldigt ofta:

  • Du behöver inte dra lika många drag i ditt ansikte om du har rengjort din rakhyvel. Men om du istället använder rakhyvlar vårdslöst och inte rengör dem ofta täpps de igen med hår och raklödder. Det innebär att du behöver utsätta din hy för extra tryck och friktion för att kunna raka bort skäggstråna eller hårstråna. Detta medför en ökad risk för hudirritation och att små sår uppstår i huden.
  • Dessutom sparar du tid genom att rengöra rakbladet. Det är nämligen betydligt svårare att rengöra ett rakblad ordentligt om du låter beläggningen av hår och raklödder byggas upp över tid. Denna beläggning bör istället omedelbart sköljas bort med varmt vatten.
  • Du kan också rengöra rakbladet om det har täppts igen. Gör detta genom att försiktigt gnugga rent bladet med en gammal tandborste som du inte längre använder.

Avslutningsvis bör du också tänka på att inte täppa igen ditt rörsystem med hår och rakningsprodukter!