Så kan du köpa guld

Är du en investerare som gillar det sätt på vilket fysiskt guld känns? Att inneha denna råvara i sin fysiska form kan innebära en stor trygghet och glädje. Det finns trots allt något speciellt med att kunna vidröra guldet istället för att bara stirra på en börsskärm och de olika innehaven i din digitala fond- och/eller aktieportfölj. Men när du ska köpa guld i form av guldtackor eller andra guldföremål i investeringssyfte bör du tänka på vissa saker – här avslöjar vi vilka dessa är!

Att tänka på när du funderar på att köpa guld i form av guldtackor

Guldtackor är en form av fysiskt guld som ofta handlas i investeringssyfte. Det köps och säljs till ett spotpris som fluktuerar utifrån de rådande förhållandena i vår omvärld och på marknaderna runt om i världen. Många investerare som vill hedga sig mot ränterörelser, valutaförändringar och liknande väljer att investera i fysiskt guld. Detsamma gäller också de domedagsprofeter som vill skydda sina tillgångar från den osannolika händelsen att en total ekonomisk kollaps skulle inträffa.

När du funderar på att köpa guld bör du tänka på att:

  • Det förmodligen bästa sättet att direktäga fysiskt guld är genom att införskaffa guldtackor.
  • Som köpare bör du bara handla med pålitliga försäljare samt kontrollera dennes guldtackors form, storlek, renhet och vikt innan du köper dem.
  • När du införskaffar fysiskt guld kan du få betala en extra utgift för att förvara och försäkra guldet.
  • Du kan förvisso välja att köpa guld via nätet, men detta är förenat med ytterligare kostnader i form av fraktkostnader samt försäkring av leveransen.

Så gör du för att införskaffa denna råvara i sin fysiska form

Köpandet av fysiskt guld är faktiskt en ganska enkel och okomplicerad process. Ett vanligt sätt att införskaffa guldtackor är genom att beställa dessa från välrenommerade försäljare på nätet. Men du kan även hitta en lokal handlare i form av en pantbank eller liknande som handlar med guld. Värt att tänka på är att du kommer behöva betala lite grann för köpet – säljaren kommer inte vilja sälja guldet till dig till det aktuella spotpriset. Men samtidigt har guldet stor potential att öka i värde under de kommande året vilket snanolikt ändå gör affären lönsam.